lauantai 2. marraskuuta 2013

20 yötä lahjavalvojaisiin...


... ja sen kunniaksi Maarit Naakka Ideakorusta kertoo tarinan Suomen lumesta:"Suomen lumi –riipus syntyi, kun näin monen rinnuksilla riippuvan Ruotsin lunta. Snö of Sweden on kahden kielen sekoitus. Minulle se kylläkin aukeaa lumena. Suomessakin on kuitenkin lunta. Olen miettinyt usein kielen merkitystä. Miksi ulkomaiset trendituotteet ovat niin hienoja - varsinkin, jos niissä lukee jotain sellaista, jota ei aina edes ymmärrä.

Tuomme kotimme kaunistukseksi esineen, jossa lukee HOME. Myönnetään, omat korunikin perustuvat latinankieliseen lauseeseen  MEMENTO VIVERE (Muista elää). Ajatuksen puki sanoiksi Goethe ja juuri tuolla kielellä. Siksi en ole sitä suomentanut. Mutta jos meillä on jokin hieno lause tai sana, jota käytämme, se päätyy mieluusti koruihini. Ihanimpia sanoja ovat ÄITI ja ISÄ. Niitä myös monet ovat halunneet koruihinsa. Lasten nimiä naputetaan myös paljon hopeaan ja MUMMUT, PAPAT ja monet muut ovat saaneet nimensä näkyviin.

Jo kymmeniä vuosia sitten alkoi Lapin matkailukeskuksiin ilmestyä alppimajojen tyyppisiä suuria hotelleja ja niille tuli ulkomaalaisvaikutteisia nimiä. Kun kävin Levillä ensimmäisen kerran, ihastuin täysin Hullu Poro ja Valkea Vaadin -nimiin. Miksi suomenkieltä ei voi käyttää?  Sehän tuo vain eksotiikkaa. Miksi hotellien pitäisi olla kopioita alppitaloista? Miksei hyödynnettäisi suomalaista arkkitehtuuria? Jos ulkomaalainen tulee Lappiin, hän ei halua alpeille vaan todellakin Lappiin.

Kaikki kaukana oleva on eksoottista sille, joka ei asu ja elä siellä kaukana; Thaimaa voi olla eksoottinen maa suomalaiselle ja Suomi japanilaiselle. Olin pari vuotta sitten Sisiliassa. Katselin yhden upean liikkeen näyteikkunaa, joka oli täynnä kalliita merkkivaatteita. Vaatemerkin nimi oli Napapjiri. Kyllä siinä suupielet nousivat Sisilian helteessä, kun mainostettiin jo paksuja talvivaatteita tuolla nimellä. Eikä nimi ole sattumaa, sillä tuotteet ovat arvostettuja retkeily- ja vapaa-ajan asuja.Mutta takaisin tuohon Suomen iki-ihanaan omaan lumeen. Suunnittelin korun, joka näyttää lumelta tai jäältä. Korun kivi on vuorikide. Sitä pidetään kivien kuninkaana. Se on ollut ympäri maailmaa parantajien, shamaanien ja mayojen kantama kivi, jolla oli parantavia vaikutuksia.

Muinoin vuorikiteen uskottiin olevan jäätynyttä jäätä tai valoa kiinteässä muodossa. Kivi puhdisti mieltä ja sitä pidettiin henkien asuinsijana. Koruun kuuluu lisäksi sterlinghopeinen palkki, jossa lukee MEMENTO VIVERE (Muista elää). Siihen on mahdollista hakata myös muuta tekstiä tai merkkejä. Hopeisen papukaijalukon avulla korun voi kiinnittää lenkkiketjuun tai tavalliseen ketjuun."

Ja loppuun pikku yllätys: Nyt 2.11.-3.11. saat Suomen lumi-korusta postituskuluineen 20 % alennusta ilmoittamalla tilauksen yhteydessä sanat ”Suomessa tehty”. Korun hinta toimituskuluineen on 52 euroa, eli saat korun yön aikana hintaan 41,60 euroa postituskuluineen ja paketoinnin kaupan päälle! Korun tuotetietoihin sekä tilauslomakkeelle pääset tästä: klik!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti