torstai 26. syyskuuta 2013

Valona Designin tarina


Valonan tuotteisiin on tarttunut sitä, mikä tuotteiden luojaa, Elina Mäntylää, on puhuttanut kotimaassa ja maailmalla: "Uskon aarteita, Irlannin murattiköynnöksiä, Lapin koivuja, Etelä-Euroopan holvikaaria, arkkitehtuurin estetiikkaa ja luonnon ihmeitä. Inspiraatioista on syntynyt koriste-esineitä, kynttiläkruunuja ja koruja." kuvailee Elina inspiraation lähteitään.
Elina on toiminut päätoimisena käsityö- ja muotoilualan yrittäjänä vuodesta 2006 alkaen. Siinä ohella hän on tehnyt taiteen maisterin opinnot Aalto-yliopistossa. Aluksi Valonan tuotteissa vaikutta metallilanka, mutta vuosien aikana helmet, kristallit, keramiikka, piikkilanka, kierrätys- ja luonnonmateriaalit ovat myös löytäneet paikkansa hänen töissään:

"En näe rajoja muotojen tai materiaalien suhteen. On tehtävä sitä, mitä on sydämessä, ja löydettävä oma kieli kertoa se. Uusimpana materiaalinani on ollut suomalainen koivuvaneri. Siitä ovat syntyneet kristallien muotoa toistavat ”Koivukristallit”. Niihin olen halunnut tavoittaa mielikuvani koivumetsästä, jonka oksilla kastepisarat loistavat."

Joskus tuotteet syntyvät ilman, että niitä suunnittelee, ainakaan tietoisesti: "Joskus teen ja sitten vasta ymmärrän. Niin kävi, kun valmistin kruunuja ja tiaroita. Olin silloin isoäitini maatilalla. Hän kysyi, miksi niitä teen. En osannut vastata. Seuraavana yönä herätessäni oivalsin, että olen työstänyt 'identiteettikruunuja kuninkaan tyttärille'."

Kruunujen sovittelu isoäitini ja tätini kanssa lämmitti Elinan sydäntä: "Jos jotain haluan töilläni sanoa niin sen, että olet arvokas ja tärkeä."

Jutun kuvissa tietenkin Valonan tuotteita ja viimeisessä kuvassa hymyilee itse Elina Mäntylä.

Valonan tuotteita pääset ihailemaan astubutiikkiin.fi-sivulla (KLIK). Valona on juuri uudistanut myös verkkosivujaan; todella kauniit nekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti